< >

PESTO ZIELONE (PESTO ALLA GENOVESE)

Prawdziwe zielone pesto powinno składać się z liści bazylii, orzechów piniowych, sera typu parmezan i oliwy z oliwek. W mało którym kupnym pesto można znaleźć te wszystkie składniki. Z resztą nie oszukujmy się - to zrobione w domu jest lepsze:) Dlatego też mimo, że wyjdzie drożej, warto czasami uraczyć swoje podniebienie tym cudownym smakiem :)

Składniki (na ok. 200 g pesto):
60 g listków bazylii (2 doniczki)
2 ząbki czosnku
35 g orzeszków piniowych (mogą być również orzechy nerkowca - nie uwłaczają ogólnemu smakowi:))
60 g startego parmezanu
70-80 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Składniki należy miksować (najlepiej blenderem), dolewając cienkim strumieniem oliwę. Pesto niewykorzystane od razu najlepiej przełożyć do słoiczka, zalewając wierzch oliwą.
Pesto idealnie smakuje zarówno z makaronem, jak i z pizzą, mięsem, rybami, serem czy chlebem.

SMACZNEGO!

OGÓRKI Z CURRY

Nadszedł sezon na ogórki. Gdy mamy już dosyć słoików z kiszonymi i konserwowymi, może warto poeksperymentować i przerobić je na inny sposób? Te mają lekko słodki smak, ożywiony nutą curry :) Z resztą, co ja będę pisała. Zróbcie i posmakujcie :) Mam w planach włożenie ogórków z curry, chili i miodem. Jeśli wyjdą, to również podzielę się przepisem :) Zdjęcie wstawię później, bo ogórki są w piwnicy :)

ogórki (nie za duże, ile chcemy) - obrać i przeciąć jak na pikle (wzdłuż na 4 części)
zalewa:
1 litr wody
1 szkl. octu
1,5 szkl. cukru
3 łyżeczki curry

Do słoika (do tych ogórków używam mniejszych słoików, tzw. "dżemowych") oprócz ogórków:) należy włożyć 1 gałązkę liścia selera i 0,5 łyżeczki gorczycy. Zalać zalewą przyrządzoną według podanych powyżej proporcji i gotować słoiki 10 min. od momentu zagotowania wody w garnku.

SMACZNEGO!

SERNIK Z OWOCAMI



Zaczynamy kulinarną
podróż :) Ten sernik smakuje zarówno zimą, jak i latem. Zimą najlepiej dodać brzoskwinie z puszki, a latem maliny, ponieważ są lekko kwaśne, dzięki czemu sernik jest lżejszy i niezbyt słodki.

Składniki na ciasto kruche:
3 szkl. mąki (*szkl. = 250 ml)
1 szkl. cukru (lub mniej)
25 dag miękkiego masła lub margaryny (masło nie może być rozpuszczone)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (ok. 1/3 i 2/3) i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godz. (Można zagnieść ciasto dzień wcześniej i włożyć do zamrażarki na całą noc)

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (można użyć gotowego, z wiaderka, ale nie będzie już taki dobry - próbowałam:)). Twaróg można zmielić dzień wcześniej - będzie mniej pracy :)
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki proszku budyniowego (polecam budyń śmietankowy:))
3 całe jajka
1 szkl. cukru (lub mniej - ja dodaję ok 3/4 szkl.)
pół kostki miękkiego masła lub margaryny (125 g)

Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy, cały czas ucierając. Na końcu dodawać porcjami twaróg, także ucierając (ja ucieram mikserem)

Ponadto:
2 lub 3 puszki brzoskwiń lub 0,5 kg malin
5 białek
3/4 szkl. cukru

Brzoskwinie osączyć, podzielić na ćwiartki (maliny umyć :)). Białka ubić na sztywno z cukrem (można to zrobić dopiero po wyjęciu podpieczonego ciasta z piekarnika, żeby piana nie opadła)


Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia (TRIK: aby papier trzymał się blachy i nie przesuwał się, należy posmarować blachę w kilku miejscach masłem, które będzie służyło jako klej). Wyjąć z zamrażarki większą część ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyłożyć na spód formy i podpiec je w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 20 min (ciasto nie może się przypalić na wierzchu, więc jeśli będzie robiło się ciemnobrązowe, wyjąć wcześniej). Gdy podpieczone ciasto ostygnie, wyłożyć masę serową. Na niej ułożyć brzoskwinie lub maliny dziurkami do góry. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

Piec ok. 1 h w temp. 180 st. C. Po upływie 0,5 h radzę sprawdzić ciasto, czy wierzch się nie przypala. Jeśli tak, położyć folię aluminiową. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Zjeść, gdy wystygnie :)

SMACZNEGO!




Nowy dział - kulinaria!

W tym miejscu zamieszczane będą przepisy na nasze ulubione potrawy, ciasta i przekąski. Zapraszamy wkrótce!

Content Management Powered by CuteNews